Kakaowe naleśniki z mąki ryżowej z cytrynowym serkiem

Posted By on Sie 21, 2015 | 6 comments


Rate this post

Uwielbiam naleśniki. Wszystkie. Z każdym możliwym nadzieniem (no, może oprócz naleśników z kaszą gryczaną, ale to była jakaś profanacja naleśnika). Generalnie to, jakie naleśniki zrobicie, to kwestia wyobraźni i zasobów lodówki 🙂 Smacznego!

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • mąka ryżowa (tyle ile macie wpisanych węgli na jeden posiłek, u mnie ok. 40-50g)
  • jajko
  • woda (możecie użyć mleka i wody)
  • kakao

Składniki na nadzienie:

  • twaróg półtłusty (u mnie ok 180g)
  • jogurt naturalny (dodawałam na oko, ale tak, żeby serek był bardziej gęsty niż oczekujemy w efekcie finalnym)
  • sok z połówki cytryny
  • stewia

A ponadto olej kokosowy do smażenia.

Wykonanie naleśników nie jest zbyt skomplikowane 😉

  1. Przygotowujemy ciasto – wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy ciasto na chwilę, żeby „odpoczęło”.
  2. Przygotowujemy nadzienie – twaróg rozdrabniamy z jogurtem, dodajemy stewię i sok z cytryny. Próbujcie i sprawdzajcie czy smak wam odpowiada 🙂 Jeśli serek jest zbyt gęsty dodajcie jogurtu, jeśli zbyt mało cytrynowy – dodajcie soku.
  3. Smażymy naleśniory 🙂 Kropelkę oleju rozsmarowujemy na patelni i smażymy naleśniki z obu stron. Smarujemy serkiem i gotowe 🙂

11911593_10207607566530053_531528061_n

Wybaczcie jakość zdjęcia, ale nie byłam przygotowana na publikowanie go tutaj 😉

Naleśniki są bardzo dobre, warto eksperymentować z rodzajami mąki jakiej użyjecie.

Smacznego!

468 ad

6 Comments

  1. Z czystej ciekawości wypróbowałam przepis. Palce lizać…

    Post a Reply
  2. tobie wyszły niesamowicie puszyste- to zasługa mąki ryżowej? nigdy jej nie próbowałam a mam tylko razową ale myślę, że z nią też wyjdą pyszne:)
    pozdrawiam

    Post a Reply

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *